Nap mint nap fordulnak hajhullással küzdő emberek az aromaterápia felé, hogy megoldást találjanak problémájukra. A hajhullás okai nagyon szerteágazóak lehetnek és a kiváltó okok egymástól eltérhetnek. Egy genetikai hajhullást nem ugyanazon módszerekkel kezelünk, mint egy foltos kopaszodást. 

Különbség hajhullás és hajhullás között 

A kezelés elkezdése előtt fontos meghatározni a hajhullás okát egy orvossal konzultálva! 

Számos esetben időszakos hajhullásról van szó, illetve kezelhető esetekről; a hajhullás okai hormonálisak is lehetnek, nevezetesen szülés utáni időszak vagy a menopauza. Ugyanez a helyzet a pajzsmirigy elégtelenségben szenvedő egyéneknél, akik azt veszik észre, hogy hajszálaik elvékonyodnak és hullani kezdenek. Az ilyen esetekben a gyógyszeres kezelés hasznosnak bizonyul. 

Ezzel szemben a genetikus alopecia (kopaszság a férfiaknál, illetve ritkább esetben nőknél) egyszerre kötődik a hormonháztartáshoz és a genetikus háttérhez, amelyre nehéz valóban hatékony kezelést találni. 

Mit jelent a foltos kopaszság? 

Jellemzője a hajas fejbőrt érintő foltokban történő hajhullás, az alopecia areata, azaz foltos hajhullás akár a hajzat teljes elvesztéséig is eljuthat. Okai kevéssé ismertek. 

Időszakos alopecia kialakulhat kemoterápia, radioterápia, vagy jelentős stressz következtében, valamint étkezési zavarok illetve érzékenység esetében is. Ezek elmúltával a hajzat visszanyeri eredeti állapotát.

Mindazonáltal a helyileg behatárolt alopecia kialakulása inkább külső körülményekre vezethető vissza (pl. égés, rüh, sömör) vagy pedig auto-immun eredetű. Kezelésük összetettebb. 

Rendkívül sok pácienst érint a probléma és nehéz lelkileg is feldolgozni ezt a betegség típust. 

Klinikai vizsgálat az illóolajok foltos kopaszságot kúráló hatásáról 

Az alábbi klinikai vizsgálat célja az volt, hogy az illóolajkeverékek hatását vizsgálja vegyes összetételű páciens csoportoknál, akiket a foltos kopaszság érint, viszont nem jellemző rájuk sem a magas vérnyomás, sem az epilepszia, valamint az alopeciás tünetek nem androgenetikusak (hormonális és genetikus).  

A 84 vizsgált pácienst két csoportra osztották:

 • Illóolajos csoport (aktív), a következő összetételű készítményt kapta: kerti kakukkfű illóolaj (2 csepp), levendula (3 csepp), rozmaring (3 csepp) atlaszcédrus (2 csepp) 3 ml jojoba olajjal és 20 ml szőlőmagolajba keverve.
  A páciens az adott keverékkel masszírozta a hajas fejbőrt minden este legalább 2 percig, majd felmelegített törölközőbe csavarta fejét az illóolajok még jobb felszívódását elősegítve.
 • Növényi olajos csoport (kontroll): a kezelés módja ugyanaz, mint fentebb, az összetétel viszont csak a jojoba és szőlőmag olajokat tartalmazta.

Bíztató eredmények

Sorozatos fényképezéssel követték nyomon a kezelés hatását, amelyet két független, a kezelésbe nem beavatott bőrgyógyász végzett. Minden páciensről készült kép a kezelés megkezdésekor, valamint három és hét hónap múlva. Két módszerrel mérték a vizsgálat sikerességét: egyrészt számszerűsítő elemzéssel, másrészt a hajzat növekedésének mértékével, mely 1-6 között változott. 

Jelentős eltérés mutatkozott a két csoport között

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy jelentős számszerűsíthető javulás történt minden értékelési szempont alapján.

Az illóolajos csoport pácienseinek 44%-ánál mutatkozott jelentős javulás, a növényi olajas kontrollcsoporttal szemben, ahol ez csak 15% volt. 

Az illóolajos csoport esetében az alopécia által érintett fejbőr területe átlagban csökkent 103,9 cm² –ről -1,8 cm² –rel a kontrollcsoporthoz képest. 

A szervezők megállapították, hogy az illóolajos összetételének használatával jelentősebb eredmények érhetők el, mint a hagyományos kezeléssel, úgymint a diphencyprone, squarique sav, a corticostéroidok vagy a puva kezelés (Psoralène – UV).

Milyen illóolajat használhatunk hajhullás esetén?

Erre a kérdésre nem lehet általánosságban válaszolni. Az aromaterápiás készítményeknél mindazonáltal alacsony dózissal számolnak (2% illóolaj tartalom sampon esetében, kicsit magasabb az éjjeli hajápoló készítmények esetében). 

 • Fényét vesztett haj stimulálására:
  Atlaszcédrus, Ylang-ylang és rozmaring (bármely típusa) illóolaj
 • Dominique Baudoux által kifejlesztett összetétel a hajhullás ellen:
  – 10 csepp cajeput illóolaj (melaleuca cajeputii)
  – 20 csepp geránium illóolaj 
  – 20 csepp mandarin esszencia (a citrusok héjából préselt olajat esszenciának hívjuk)
  – 10 csepp gyömbér illóolaj
  A keverékből három cseppet kell hozzáadni a samponhoz és úgy felvinni a hajas fejbőrre. Felhabosítani, hagyni néhány percet hatni, majd kiöblíteni a hajból. 
 • A vérkeringés és a sejtcsere stimulációja:
  A hajas fejbőr jobb vérellátása biztosítja az erősebb hajat, ezért választásunk az erdeifenyőre és a fahéjra esik, a következő arányban:
  – 5 csepp fahéj illóolaj
  – 20 csepp erdeifenyő illóolaj
  – 30 ml jojoba olaj
  Dörzsölje be hajába a megmosott, leöblített és törölközőszáraz hajába, majd hagyja hatni egy éjszakán át. Hetente két-három alkalommal ismételje meg három héten keresztül, elsősorban ősszel.
  Ez az összetétel várandós nők és szoptatós anyák részére nem javasolt!

Amennyiben a hajzat már eltűnt, úgy nincs bizonyított illóolaj, mely alkalmas lenne a hajzat serkentésére, ezért a panaszok megjelenésekor mielőbb kezdjük el a kezelést!

Forrás: Isabelle C. Hay, MRCP; Margaret Jamieson, SRN; Anthony D. Ormerod, FRCP. Randomized Trial of Aromatherapy. Successful Treatment for Alopecia Areata. Arch Dermatol. 1998; 134: 1349-1352